Kaj so piškotki in kako delujejo?

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu. Vrste piškotkov

Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani. Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.

Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja. Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:

  • Začasni ali sejni piškotki
  • Trajni ali shranjeni piškotki
  • Lastni piškotki
  • Drugi piškotki

Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

vir: piskotki.net

Varnost in zasebnost

Spletna stran logo.si je skladna s 157. členom zakona ZEKom-1 in z zakonom o varstvu osebnih podatkov. Več o zakonodaji

tukaj.

Namen zakonodaje je zaščita osebnih podatkov, saj pri brskanju po spletu lahko pride do kršitve vaših pravic do zasebnosti.

Podrobnejše informacije o zasebnosti na spletu najdete so objavljeni na spletnih straneh Informacijskega pooblaščenca, kjer so pripravljeni odgovori na pogosta vprašanja.

Lastnik spletne strani logo.si je Logo d.o.o. Grosuplje, Ljubljanska cesta 66, 1290 Grosuplje

Spletni stran uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki v vaš brskalniki shrani informacije med prebiranjem spletne strani.Skladno s priporočili informacijskega pooblaščenca, je na spletni strani obvestilo o uporbi piškotkov, hrati pa izbira, katere piškotke želite uporabiti in katere ne.

Vrste piškotkov, ki se pojavljajo na spletni strani:

Obvezni piškotki oz. nujno potrebni za funkcionalnost & zmogljivost

Obvezni piškotki, so tisti, ki jih spletna stran potrebuje za nemoteno delovanje. To so piškotki seje spletne strani; prijavljeni uporabniki in vsebina košarice ter piškotek, ki si zapomni izbiro, katere piškote želite uporabiti in katerih ne.

Statistikčni piškotki

Spletna stran logo.si uporablja statistične piškotke, saj želimo zagotoviti najboljšo uporabniško izkušnjo. Med drugim, kje se zadržujejo uporabniki, katere strani so najbolj obiskane, iz katerega spletnega mesta so bili preusmerjeni.

Piškotki, ki jih uporablja logo.si

Nujno potrebni za funkcionalnost & zmogljivost

  • cookiebar
  • PHPSESSID

To sta obvezna piškoteka s katerima beležimo vašo odločitev pri strinjanju ali nestrinjanju posemeznih vrst piškotkov in splošnega delovanje spletne strani

Statistični piškotki

Naziv piškotka Opis piškotka Trajanje Domena
_ga Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani 2 leti logo.si
_gat Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani 1 dan logo.si
_gid Spremljanje statistike ogledov in posodobljenega stanja na spletni strani 1 dan logo.si

Niti lastniki, niti skrbniki ne obdelujemo ali shranjujemo ip naslovov in drugih osebnih podatkov obiskovalcev spletne strani.

Piškotke lahko kadar koli izbrišete. V kolikor vaš brskalnik takih nastavitev ne podpira, predlagamo da zamenjate z drugim, varnejšim. Večina brskalnikov omogoča možnost nastavitve stopnje zasebnosti in tudi možnost onemogočanja nalaganja piškotkov.

PIŠITE NAM